Naša skúsenosť s Blue N°1 v sezóne 2022

BENZING predstavil produkt Blue N°1 koncom sezóny 2021. Vyvíjal ho spoločne s dlhoročným výrobcom doplnkov výživy pre poštové holuby a zacielil ho pre majiteľov testovacích staníc. S otcom sme ho v sezóne 2022 testovali aj na našom holubníku.

Prípravok sme podávali od apríla u starých a chovných holubov, po odstavení sme ho podávali aj mláďatám a pokračovali sme až do konca novembra. Používali sme dávku 2ml na liter vody nehľadiac na teplotu a holubom me takúto vodu dávali 2 až 3 krát do týždňa. Neriešili sme, na ktorý  deň v týždni to vyjde, niekedy dostali holuby Blue N°1 aj v sobotu alebo v nedeľu. Blue N°1 sme kombinovali s tekutými aminokyselinami a občas s Gerwit W.

Pravidelne sme skúšali holubom dávať dve napájačky, kde v druhej bola buď čistá voda alebo sladený elektrolyt, ktorý majú holuby radi a máme ho vyskúšaný. Ani raz sa nám nestalo, že by sa v takom prípade holuby vyhýbali vode s Blue N°1 a tak sme si boli istí, že ju pokojne môžeme podávať aj ako jediný zdroj vody a holuby sa napijú bez obmedzenia.

Čo sme podávali okrem Blue N°1


Nie sme zástancami liečenia. Holubom nepodávame žiadne lieky okrem vakcíny proti paramyxovírusu, dokonca sme pred sezónou ani neodčervili. Nerobili sme kúry na tricho ani na dýchacie pred sezónou, ani počas nej. Takto fungujeme niekoľko rokov a až na individuálne prípady držíme zdravotný stav pod kontrolou.

Holubom počas sezóny dávame kreatín, aminokyseliny, vitamínové prípravky (Gerwit), vegánsky neochutený proteín, vitaminerál prášok, kvasnice. Krmivo vlhčíme na striedačku olejmi alebo Gerwitom. 

Skúsenosti počas sezóny starých holubov


V sezóne 2022 nám skvele zabrali ročiaci od manželov Čániovcov z Dolného Kubína. Vynikajúce výsledky sme mali najmá v máji a júni. Podarilo sa nám vôbec po prvýkrát vyhrať pretek v rámci OZ Bratislava a pomerne často sme sa objavovali medzi Top 10 chovateľmi na krátkych a stredných tratiach.

Kámen u Pacova, jún 2022




Pocítili sme však chýbajúce ročníky medzi staršími holubmi na 500km. Na 700 km sme nasadili iba raz, aj to bez úspechu. Oproti predošlým rokom sme mali slabý júl, kedy sme zvyknutí na vyššiu úspešnosť. Tu sa mi samozrejme naskytla otázka, prečo to bolo v roku 2022 inak ako v minulosti. Pravda však je, že zo sme počas sezóny stratili niekoľko stabilných pretekárov z radov starších holubov (ročníky 2015 a 2016) a ročiaci už v júli vypadávali. Na jar od pretekárov odchovávame, čo sa odrzkadlí aj na stave krídla ku koncu sezóny. 

% úspešnosť v sezóne starých holubov 2022


Sezónu starých sme začínali s 48 pretekármi, z toho bola približne polovica ročiakov. Sezónu sme dokončili so 40 holubmi. Zdravotný stav bol aj bez použitia akýchkoľvek liekov stabilný. Veľmi nám sezónu ovplyvnila absencia ročníkov 2018 a 2019, keď sme zvažovali ukončenie činnosti a neodchovali žiadne mláďatá.

Ale vzhľadom na okolnosti a aj objektívne bola sezóna 2022 našou najúspešnejšou doteraz. Samozrejme to nemôžem prisúdiť len zázračným vlastnostiam Blue N°1, ale som si istý, že ta, zohral svoju rolu aj tento prípravok.

Mladé holuby 2022


Blue N°1 je špeciálne vyvinutý práve pre potreby mladých holubov a tu som mal najväčšie očakávania. Mláďatám sme ho podávali od odstavenia až po preperovanie. Zdravotný stav bol stabilný od začiatku až do konca sezóny. Dokonca sezóna 2022 bola pre nás prvá, kedy sa u nás vôbec neobjavili symptómy choroby mladých holubov. Mláďatá nevracali počas horúčav ani po prvých spoločných nácvikoch, takže ani mladé sme nemuseli vôbec liečiť. Doplnky výživy sme použili rovnako ako pri starých holuboch.

Úspešnosť s mláďatami v rámci OZ 2022


Prvé spoločné nacviky v klube sme mali veľmi komplikované, holuby sa ťahali 2 dni. U nás však s minimálnymi stratami, čo bol prvý náznak, že to zrejme ide dobre. Prvý pretek vyšiel nad očakávania, mali sme prvú cenu v klube a cez 40% úspešnosť v OZ.  Druhý pretek bol tiež na výbornú, úspešnosť cez 20% a 10. miesto v rámci poradia chovateľov v OZ.
Druhý pretek s mláďatami 2022


Naše problémy prišli pri treťom a štvrtom preteku, ktoré boli po vetre a naše mláďatá preleteli. Z oboch pretekov sme mali 25% - 30% straty. Holuby boli neskôr hlásené spoza Budapešti, jedného sme priniesli z Fiľakova. Na posledný pretek Louny nám ostalo len 20 mláďat, tie však už prisli domov bez zaváhania, straty nás však dobehli a nepodarilo sa umiestniť celú 7mičku.

Priebeh pretekov mláďat 2022 so stratami


Historicky však bola pre nás sezóna 2022 s mláďatami našou najlepšou. V OZ Bratislava sme skončili na 10. mieste, čo sa nám nikdy predtým nepodarilo. Sezónu sme začali so 44 okrúžkovanými mláďatami. 4 sme stratili na holubníku, 2 na spoločných nácvikoch. Na prvý pretek sme ich nasadili 38, po poslednom preteku nám ostalo 20 a jedného sme po sezóne priniesli domov.

Bodové majstrovstvo mladé holuby OZ BA 2022


Za seba môžem povedať, že Blue N°1 pri mladých holuboch predčil moje očakávania. Zdravotný stav bol po celý čas na jednotku, mláďatá boli fyzicky veľmi vyrovnané a bol som prekvapený, že sme v sezóne 22 neriešili Adeno. Sám som zvedavý, či to tak bude aj o rok. S používaním Blue N°1 určite pokračujeme aj v sezóne 2023.