Ako na nákup počítača v roku 2023

Ako každý kus techniky, aj počítaču, či notebooku po čase dôjde dych a je potrebné ho vymeniť. Ak Váš počítač nezvláda základné úlohy, nejde naň nainštalovať aktuálna verzia Windows alebo čakáte na otvorenie ľubovoľnej aplikácie či webovej stránky pridlho, zrejme je čas na výmenu. Štandardný scenár je zájsť do elektra alebo PC predajne a nechať si poradiť.

Ak PC nie je Vaša šálka kávy, neživí Vás a trávite pri ňom len minimálny potrebný čas, zrejme naň nechcete minúť viac ako je potrebné. Z obchodu si tak odnesiete jeden z lacnejších modelov typu Acer, Asus a pod, ktoré sú cenovo niekde okolo 400-600 EUR, no tieto bývajú vybavené lacnejšími komponentami a často na nich veľmi skoro odchádzajú základné veci ako WiFi anténa, displej, klávesnica, porty či trackpad...

Pre mňa bolo v minulosti tiež riešením len si priplatiť za niečo lepšie a prekusnúť tú cenu. No existuje alternatíva. Mne ju poradil majiteľ BENZING - Michael Gantner, niekoľko rokov dozadu. A to je človek, o ktorom som si vždy myslel, že bude mať všetko to najdrahšie a najlepšie, veď predsa majiteľ miliónovej firmy... No opak je pravdou - čo mi vtedy poradil bola kúpa použitého notebooku Lenovo z modelovej rady T. On sám taký používal a obstarávacia cena bola okolo 200 EUR.

Modelová rada Lenovo ThinkPad T je už roky špička v oblasti pracovných Laptopov. Najnovší aktuálny model z tejto rady sa každý rok predáva niekde okolo 1500 EUR a vyššie. Finta je v tom, že tieto laptopy nakupujú vo veľkom korporáty ako IBM a ďalšie pre svojich zamestnancov, ktorí si ich môžu po niekoľko odpracovaných rokoch odkúpiť za pár EUR. Potom tieto laptopy vo veľkom končia na inzertných portáloch ako bazos.sk v cenách od 100 do 600 EUR, podľa toho o aký model a ako vybavený sa jedná.
Modelová rada ThinkPad T v roku 2023


Ja som tak v roku 2016 kúpil model T420s za cca 200 EUR, ktorý bol aktuálny v roku 2012, tento počítač používam dodnes, je plne funkčný bez jedinej vady a výkonovo bez problémov zvláda Win 10 a všetky pracovné aplikácie vrátane náročného vývojárskeho prostredia. Jeho nevýhoda je pomerne vysoká spotreba, ktorú mali procesory Intel v roku 2012 a s tým spojená nízka výdrž batérie. 

Aký počítač by som kúpil v roku 2023


Ak by som vyberal dnes (január 2023), pozeral by som model Lenovo T450, alebo T460. Vybral by som si kus s 8GB RAM. Spotreba ich CPU je oveľa nižšia, baterka tam aj na použitých kusoch dží 3-4 hodiny. Jedná sa o 14palcový model bez numerickej klávesnice. Tá klávesnica je cena za nízku hmotnosť a mobilitu, no vždy si viete napojiť externú v plnej veľkosti na USB.

Ak netrafíte nepodarok, laptop Vám vydrží dlhé roky. Má kvalitné komponenty, výborný displej a výkonovo Vám dá veľkú rezervu na roky dopredu. Prikladám aj zopár inzerátov hneď z prvej stránky na bazoši. Ak by som si mal vybrať medzi týmto alebo nejakým novým Acerom za 500 EUR, bez váhania idem do Lenova.

Modelová rada T4XX končila v roku 2019 modelom T490 a v súčasnosti prešla na označenie T14 a T16, tak ak budete tento článok čítať o 5 rokov,  pozerajte na bazoši T490 alebo T14 :)

Prajem šťastnú ruku pri výbere. Verím, že článok pomôže a ušetrí Vam nervy aj peniaze.

Lenovo T450

T450

T450