Predstavujeme MyPigeons 2.0 - novinky pre majiteľov BENZING Live

Prepojenie BENZING Live a MyPigeons nadobúda úplne nové rozmery. Doteraz sme live údaje ukladali v našej pôvodnej aplikácii "Results" (po anglicky výsledky), ktorá bola vytvorená ešte niekedy v roku 2013, odtiaľ sme po pripojení MyPigeons do BENZING Cloud v roku 2017 začali preposielať dolety do výsledkov. Chvíľu to aj fungovalo, ale už v poslednej sezóne to narazilo na limity infraštruktúry a počas rýchlych pretekov sa vytvoril aj niekoľko-hodinový rad na spracovanie doletov. Aj preto sme pristúpili ku kompletnému prekopaniu celého procesu prenosu Live doletov, zmeny serverovej infraštruktúry. 

Hneď na začiatku by som mal napísať, že opísané zmeny v čase zverejnenia tohto príspevku zatiaľ nie sú dostupné v ČR a SR, stále pracujeme na migrácii dát a náš plán je nové prostredie sprístupniť do konca decembra 2020. 

Čo sa teda zmenilo?

Live dolety sú ukladané priamo do databáz MyPigeons


Už žiadne preposielanie, žiadna zvlášť aplikácia s archívom, všetko sme dali pod jednu strechu. V menu "Môj holubník" si každý majiteľ BENZING Live nájde nové položky: "Preteky", "Tréningy" a "SmartLoft". Preteky a tréningy sú Vašim súkromným archívom všetkých prenesených doletov z Vášho holubníka, tak ako to bolo doteraz v pôvodnej aplikácii, no s novým dizajnom a novými funkciami.

Vďaka tomu, že všetky údaje sú "pod jednou strechou" sme vedeli integrovať Vaše súkromné dolety priamo do profilov holubov. Odteraz si tak viete pozrieť výkony holuba na holubníku vrátane toho, kedy a kam bol holub nasadený, či bol konštatovaný a v akom poradí na holubníku prišiel. Budete tak mať kompletný prehľad o výkonoch každého holuba počas celej sezóny a nielen o tých, kedy sa umiestnil vo výsledkoch.
V profile sa zobrazia aj preteky, kedy holub bol nasadený, no nepriletel včas


Tiež už nebude potrebné riešiť komplikované nastavenia preposielania doletov, v administrácii každého súkromného preteku nájdete zoznam oblastných pretekov, ku ktorým je možné dolety pripojiť. Automatické pripájanie sme ponechali s pôvodným nastavením. Ak teda v daný týždeň je vo Vašom OZ len jeden pretek, Váš súkromný pretek tam automaticky pripojíme. Ak je v OZ pretekov viac, bude potrebné vybrať správny pretek a pripojiť ho, ako doteraz. 

Proces sme ale zároveň vylepšili a v prípade, že výpočtár vytvorí oblastný pretek neskôr (prípadne opraví nesprávny dátum po štarte), prehľadávame všetky nepripojené preteky znova a pokúšame sa o opätovné automatické pripojenie.

Moje preteky


Váš súkromný archív pretekov z Vášho holubníka je teraz prehľadnejší, prináša možnosť hľadať podľa názvu alebo rozsahu dátumov.
 
Sekcia Moje preteky


Po kliknutí na detail preteku máte možnosť hľadať konkrétneho holuba, zoradiť dolety podľa nominácie alebo podľa umiestnenia. Na samostatných kartách je možné pozrieť si zoznam nasadených, priletených a očakávaných holubov. Ak pretek prebieha, dolety aktualizujeme automaticky do pár sekúnd bez potreby manuálneho znovu-načítania stránky.
Detail súkromného preteku

Na štvrtej karte je dostupná administrácia údajov o preteku, zobrazenie trasy na mape, možnosť pripojenia a odpojenia od oblastného preteku a možnosť uloženia preteku do archívu (archivované preteky sa predvolene nezobrazujú v zozname). Polia s údajmi sú dostupné alebo uzamknuté podľa toho, či je pretek pripojený k oblastnému preteku. Na tejto karte je možné stiahnuť aj kompletnú online dokumentáciu k preteku.
Karta s administráciou preteku


Moje tréningy


Sekcia "Moje tréningy" je veľmi podobná pretekom, pri tréningoch sa však neprenášajú nasadené holuby, preto v detaile tréningu je dostupná iba karta s doletmi a administráciou. Hlavná stránka Vám prináša zoznam Vašich posledných tréningov s možnosťou hľadania.
Zoznam posledných tréningov


Karta s doletmi prináša možnosť hľadať konkrétneho holuba podľa označenia.
Zoznam doletov z tréningu


Karta s administráciou však prináša veľmi zaujímavé možnosti. Som si istý, že nikomu sa ešte nikdy nechcelo hľadať súradnice miesta vypustenia a vypočítavať podľa nich vzdialenosť pre každý tréning. Pripravili sme dva nástroje, ktoré Vám výrazne zjednodušia život a prinesú jednoduchý spôsob, ako mať pre každý tréning zaznamenanú presnú vzdialenosť od holubníka a tým aj vypočítané rýchlosti holubov.
Administrácia tréningu

Ak prídete s holubmi na miesto vypustenia a stránku s tréningom si otvoríte v telefóne, máte možnosť pomocou tlačidla zamerať Vaše aktuálne súradnice a automaticky vypočítať aktuálnu vzdialenosť od Vášho holubníka. Prehliadač by sa Vás mal prvý krát opýtať, či tejto stránke povolíte získať Vašu polohu, po potvrdení sa do pár sekúnd načítajú Vaše súradnice a prepočíta vzdialenosť. Pre aktívny tréning tu uvidíte aj tlačidlo "Vypustiť holuby teraz", po kliknutí sa nastaví dátum a čas vypustenia na aktuálny čas bez potreby ručného vypisovania. O presnú vzdialenosť a rýchlosti holubov budete tak mať postarané pri každom tréningu s minimom práce.

Druhá možnosť je nájsť miesto vypustenia na mape, ktorá sa hodí ak preferujete spravovať administráciu na počítači alebo tablete po návrate domov. Nástroj Vám umožní jednoducho vyhľadať a označiť miesto na mape kliknutím, alebo potiahnutím značky na miesto, kde ste vypustili holuby.
Hľadanie miesta vypustenia priamo na mape

V administrácii sa zobrazuje možnosť pripojiť tréning k "Oblastnému preteku". Bude sa to týkať len špeciálnych pretekov v "Live kluboch". Na tejto možnosti stále pracujeme.

SmartLoft


SmrtLoft je úplne nová a jedinečná sekcia, ktorú prinášame ako prví na svete. V tejto časti si viete pozrieť kompletnú diagnostiku Vášho systému online. Zobrazíme Vám tu všetky pripojené zariadenia, antény, ich napätie, ich stav, údaje o Live signále, GPS signále a to vrátane historických dát vykreslených na grafoch. V každom momente si tak budete vedieť pozrieť, či je Váš systém online, či sú všetky antény v poriadku, či Vám počas dňa vypadol signál, ako sa pohyboval rozchod Vašich hodín oproti GPS a oveľa viac.
Pripojené ziariadenia na Vašom holubníku


Pracujeme aj na systéme mobilných notifikácií, ak sa na Vašom holubníku vyskytne neštandardná situácia - vypadne pripojenie k anténe, Live stratí signál a pod. Tento systém výrazne pomôže všetkým pracujúcim chovateľom, ktorým sa počas preteku o holuby stará manželka alebo rodičia. Odteraz si budete istí, že systém je v poriadku a pripravený na konštatovanie.
Grafické vykreslenie dôležitých parametrov a ich vývoj s kompletnou históriou

Sekcia SmartLoft je prístupná ako samostatná stránka, no je aj súčasťou detailu chovateľa v sekcii "Moji chovatelia" a tiež pre technickú podporu a vyhradených administrátorov v rámci OZ, ktorí Vám môžu pomôcť s diagnostikou problémov počas preteku.  Ak si teda systém Live zakúpi chovateľ, ktorý nie je technicky zdatný, vždy môže poprosiť známeho, aby mu na MyPigeons pozrel, či má všetko dobre zapojené a či ho "vidí online". Takýto prístup bude mať jednak výpočtár, no plánujeme zriadiť aj nový typ právomoc pre tzv. "Live administrátorov" v OZ. Tí budú mať neskôť možnosť aj na diaľku vyhodnotiť pretek a vytvoriť Vám tak online dokumentáciu bez toho, aby ste museli na holubníku niečo robiť... o tom však neskôr, keď to bude pripravené.

Pre chovateľov, ktorí pretekajú na viac evidencií sme pripravili možnosť online generovania prístupových údajov. Ak sa teda rozhodnete do M3 pridať svojho vnuka, už mi nemusíte volať, aby som Vám zabezpečil nové údaje, odteraz máte dostupný nástroj na ich vytvorenie. Tiež to platí pre prípady, ak niekomu predáte svoj systém Live. Nový majiteľ si ľahko vygeneruje svoj vlastný prístup aj sám. Vždy s tým samozrejme rád pomôžem.
Prístupové údaje pre Váš systém si ľahko vytvoríte aj sami

Live kluby


Live klub je nový typ organizácie mimo zväzových štruktúr, ktorý Vám dá o niečo viac slobody bez toho, aby to ovplyvňovalo oficiálne výsledky a súťaže. Štruktúrou sa podobá športovým klubom, združuje chovateľov z celej databázy podľa ich záujmu. Je tu možné vytvárať preteky a súťaže tak ako v klasických OZ, kombinovať dolety z Live zariadení s ostatnými vstupmi (ručne nahodené, import, API), počítať výsledky podľa vlastných preferencií.
Nový typ organizácie pre viac slobody na MyPigeons


Do budúcnosti tu plánujeme pridať podporu pre súkromné preteky - zobrazia sa len členom klubu a možnosť spájania tréningov do pretekov. Ak ste teda partia kamrátov v okolí a holuby vyvážate na spoločný tréning, môžete si z neho urobiť zopár kliknutiami pretek a porovnať dolety podľa rýchlosti tak ako keby boli holuby riadne nakošované, no bez všetkých tých prácnych procedúr, ktoré sprevádzajú klasické preteky. Verím, že do sezóny 2021 tieto funkcie sprístupníme, vidím v tom veľký potenciál.

Využitie vidím aj pre skupiny chovateľov, ktorí chcú spolu pretekať, ale aktuálne štruktúry im to komplikujú. Tu je možné ľubovoľne sa združovať a počítať si výsledky podľa Vašej potreby.

Live kluby budú aj výborný nástroj pre chovateľov z ČR, kde MyPigeons nie je používaný na výpočty výsledkov, aby tieto možnosti vyskúšali a mali prístup k plnej sile MyPigeons pre seba a svojich známych.

Ak máte záujem o vytvorenie Live klubu, stačí mi napísať. Ja organizáciu vytvorím, nastavím Vás ako výpočtára a budete mať plný prístup k administrácii.