BENZING predstavil model M3

Model M3 bol pôvodne sľubovaný už na rok 2018, oficiálne predstavenie jeho finálnej podoby však prišlo až v januári 2019. Záujemcov o jeho kúpu však nepoteší fakt, že do predaja sa dostane zrejme až počas sezóny 2019. Posledná novinka (Express G2) bola predstavená v roku 2008, po 10 rokoch sme sa teda dočkali ďalšej generácie systému BENZING.

Systém M3 vzbudil vo svete veľký záujem, krátke video, na ktorom ho riaditeľ Michael Gantner predstavuje Janovi Eijerkampovi malo krátko po Olympiáde cez 300 tisíc zobrazení.

Tím M3

Farebný dotykový displej


Model M3 ako prvý systém od značky BENZING prichádza s farebným dotykovým displejom, pomocou ktorého bude možné celý systém ovládať. Grafické menu navrhla nemecká dizajnérska spoločnosť a ich prácu musím pochváliť, pretože menu je naozaj veľmi pekne navrhnuté a grafika vyzerá byť naozaj na vysokej úrovni. 

Nové grafické prostredie by malo priniesť výrazne jednoduchšie a intuitívnejšie ovládanie a pohyb v rámci možností, ktoré systém prinesie. Tých zatiaľ veľa nie je, keďže prvá verzia softvéru je stále vo vývoji a na olympiáde boli predvedené len základné funkcie, ako spustenie tréningu, konštatovanie holubov, či základné nastavenia ako hlasitosť zvukových signálov, nastavenia prametrov pre výpočet rýchlosti a pod.

Farebný dotykový displej je výrazný krok vpred a určite prinesie vyššie pohodlie pri práci so systémom. 

Hlasné zvukové signály


Pre chovateľov, ktorí chcú počuť, že im prišiel holub aj 100 metrov od holubníka bude systém M3 ako stvorený. Samotný systém má vstavaný výkonný reproduktor, no rovnako pribudla aj možnosť pripojiť externý reproduktor pomocou "jack" konektoru. Hlasitosť si tak viete nastaviť podľa vlastnej vôle vyslovene až do extrémov.

Švajčiarska presnosť času


Systém M3 bude mať zabudovaný švajčiarsky merač času značky Quartz s presnosťou konštatovania na tisícinu sekundy. Spolu s vysokorýchlostným BUS pripojením na antény a systém Live! dokáže skonštatovať v jednej sekunde stovky doletov.

Rýchlejší procesor a väčšia pamäť


Procesor inštalovaný v modeli M3 bude mať až 10 násobne vyšší výkon oproti modelu M1. Systém umožní spracovať údaje až o 10 000 holuboch a pravdepodobne umožní aj vyšší počet chovateľov, ako model M1. Model M3 je vybavený portom USB-C, ktorý sa zrejme stane novým štandardom pre prenos dát do PC a postupne nahradí doterajšie USB.

Kompatibilita s anténami


Model M3 je vybavený 9-pinovým konektorom, rovnako ako Expres G2, zachová si kompatibilitu so všetkým typmi antén. Bude k nemu možné pripojiť až do 64 PLB SPeed antén, rovnako ako k modelu M1.

Čo bude a nebude súčasťou


Podľa výrobcu bude v systéme M3 aj možnosť priraďovania čipov pomocou Pidexx cez anténu namiesto klubového systému, čo je vcelku zaujímavá novinka. Mnohí chovatelia čakali, že systém bude mať zabudovaný systém Live!, to však výrobca zamietol s tým, že Live! ostane samostatný produkt, ktorý prinesie v budúcnosti ďalšie vylepšenia a počíta sa s ním ešte do ďalekej budúcnosti.

Pre koho je určený?


Cieľovou skupinou pre systém M3 sú chovatelia, ktorí už poznajú kvalitu systémov BENZING a chcú mať doma to najlepšie, čo je na trhu dostupné. 

Kedy a za koľko?


Aj keď obchodné oddelenie by najradšej spustilo predaj okamžite, vývojový tím ešte nie je hotový. Podľa slov kolegov programátorov by systém mohol byť pripravený do predaja v letných mesiacoch 2019.

Oficiálna cena nie je známa, podľa rozhovoru s obchodným oddelením by to mohlo byť medzi 800-900 EUR, žiaľ zrejme nebude možné získať zľavu pri výmene staršieho systému, ako je to pri G2 a M1.

V každom prípade budem informovať hneď ako bude okolo systému niečo nové.