Ako sa pripraviť na sezónu s BENZING Live!

Aj keď je BENZING Live! od základu vyvíjaný s dôrazom na jednoduchosť použitia, na začiatku je niekoľko úkonov, ktoré je potrebné urobiť pre bezproblémové použitie počas sezóny. Základné nastavenia spravidla robím už pre samotným predajom, no nie je na škodu, aby ste mali prehľad, čo je potrebné, aby ste si to sami vedeli skontrolovať a možno aj vyriešiť základné problémy.

Spárovanie zariadenia s Vašim benzing.live účtom


Toto je prvá vec, ktorú robím predtým, ako zariadenie pošlem chovateľovi, no v prípade, že chovateľ ešte nemá online účet, nemám možnosť túto akciu vykonať. Je to jednorazová akcia, ktorá Vám sprístupní Váš osobný portál results.benzing.live, kde sa Vám budú archivovať všetky online prenesené dolety z tréningov a pretekov. V prípade, že je Vaše konto so zariadením spárované, po kliknutí na Results v hlavnom paneli benzing.live sa Vám zobrazí Váš osobný archív online doletov.

Ak párovanie ešte nebolo vykonané, stačí postupovať podľa návodu "Ako si spárovať Live! s Vašim účtom". Prípadne mi dajte vedieť, s akou e-mailovou adresou ste si vytvorili účet a ja sa o párovanie postarám.

Nastavenie prihlasovacích údajov vo Vašom EKS BENZING


Aby Váš systém vedel odoslať Vaše dolety online, potrebujete doňho zadať prihlasovacie údaje z kartičky, ktorá bola vo Vašom balení Live!. V sekcii Návody nájdete video návod pre systém BENZING M1 aj Express G2

Pre systém Express G2 je ešte predtým potrebné aktivovať režim G2+, stačí mi poslať sériové číslo Vášho systému a ja sa postarám o jeho aktiváciu na strane výrobcu.

Mobilná aplikácia BENZING Live!


Mobilná aplikácia nie je nutnosťou pre online prenos, no je to obľúbený benefit systému Live!. Stačí si stiahnuť bezplatnú aplikáciu na Google Play pre systémy Android, alebo na Apple App Store pre iPhone, prihlásiť sa s Vašou e-mailovou adresou a heslom, ktoré používate pre Váš účet na benzing.live.

Do aplikácie Vám budú chodiť notifikácie o doletoch holubov, o spustení preteku alebo tréningu, či o vyhodnotení preteku z domu.

Vyhodnotenie pretekov z domu a nastavenie klubového systému


Ak máte záujem o voliteľný program vyhodnotenia pretekov z domu, je potrebné si zakúpiť členstvo na 1 alebo 2 roky (49 alebo 93 EUR). Chovatelia, ktorí si systém zakúpili pred rokom 2019, majú program vyhodnotenia z domu v cene počas celého členstva, ktoré si zakúpili.

Aby ste vedeli vyhodnotiť pretek z domu, je veľmi dôležité nastaviť Váš klubový systém - konkrétne odstup nášho letného času od UTC pre systém GPS a to aj v prípade, že v klube používate rádiové hodiny. Doma totiž na porovnanie času budete používať GPS anténu pripojenú k Live a Váš systém berie nastavenie časového pásma práve z klubového systému počas košovania. Tu nájdete video návod, ako na to. Správne nastavenie pre náš letný čas je +2 hodiny.

Prenos doletov na MyPigeons


Ak máte systém Live! a pretekáte na Slovensku, určite máte záujem o prenos doletov priamo do výsledkov, alebo automatické hlásenie doletov medzi nahlásené holuby. Aby tento prenos fungoval, je potrebné v databáze chovateľov uložiť Vaše Live ID pre záznam chovateľa v databáze chovateľov na MyPigeons a zároveň v nastaveniach aplikácie Results nastaviť MyPigeons forwarding na "Áno". Tieto nastavenia štandardne robím ja pred zaslaním systému, pre istotu si ich však skontrolujte a ak by neboli správne, stačí ma kontaktovať.

Nastavenia pre aplikáciu Results


V databáze chovateľov na MyPigeons si jednoducho skontrolujete nastavenia Vášho Live ID v detaile Vášho záznamu.

Live ID v databáze chovateľov


MyPigeons a dvojpreteky


Systém Live si s MyPigeons dobre rozumie aj v prípade viacerých pretekov za jeden víkend. Ak chcete, aby všetko bežalo automaticky bez potreby Vašej interakcie, dohodnite sa s výpočtárom na číslovaní pretekov. Odporúčam zaúžívaný spôsob prideliť zahraničnému preteku číslo 1, domácemu preteku číslo 2. V prípade, že sa letí aj maratón, výpočtár MDKS by mohol prideliť preteku číslo 3.

Na toto číslo zároveň nakošujte holuby vo Vašom systéme M1 alebo G2 a MyPigeons bude vedieť, kam má pridávať dolety Vašich holubov bez toho, aby ste mu to museli nastavením vysvetliť.

Výpočtár má možnosť prideliť Live číslo pri úprave pretekov v administrácii pretekového plánu, chovateľ má možnosť skontrolovať toto nastavenie v pretekovom pláne na MyPigeon, po kliknutí na detail preteku.

V prípade, že sa s výpočtárom nedohodnete alebo sa počas košovania pomýlite, nič nie je stratené, prenesené preteky z Live viete na MyPigeons odpojiť a pripojiť podľa potreby v špeciálnej administrácii. Tú nájdete na stránke preteku, tlačidlo "Pripojenia Live"
Administrácia Live údajov


V administrácii Live údajov viete preteky prenesené údaje odpojiť a následne pripojiť k pretekom na MyPigeons. Túto vychytávku môžu použiť aj chovatelia, ktorí nechcú, aby ich dolety boli vo výsledkoch v reálnom čase, ale až s nejakým odstupom. Stačí po zapnutí systému ísť na MyPigeons, odpojiť prenesený pretek a holuby sa nebudú zobrazovať vo výsledkoch. Pozor však na povinné hlásenie. Ak je pretek odpojený, systém Live nepridá Vaše dolety ani medzi hlásené holuby.

Odpojenie a pripojenie prenesených údajov